'Jet lag' forårsages af ubalance imellem kroppens indre ur og den aktuelle tid, man er i.
Det forekommer fx ved rejser på tværs over tidszoner, ved natarbejde og på andre tidspunkter, hvor vi er aktive (vågne), når vi 'burde' være passive (hvile eller sove) og omvendt.
Kroppens indre ur hænger sammen med meridianernes/energibanernes cyklus.
Hver meridian har en bestemt tid i døgnet, hvor den er særligt aktiv og tilsvarende en tid, hvor den er særlig passiv.
Man kan sige, at energien bevæger sig ligesom en bølge igennem systemet i urets retning.
Når fx tyndtarmsmeridianen er særligt aktiv, er den overfor liggende meridian, levermeridianen, særligt passiv. Og når levermeridianen er særlig aktiv, er tyndtarmsmeridianen således tilsvarende særlig passiv.
Kroppen fungerer optimalt, når energien cirkulerer i denne orden og rytme, og forstyrres ret så kraftigt af vore lange rejser og vores tendens til at bytte om på nat og dag nu og da.
I kinesiologien arbejder vi med energien i kroppen ud fra den forståelse, at alle fysiske og psykiske symptomer hænger uløseligt sammen med forskydninger og ubalancer i kroppens energisystem. For at retablere og optimere energien i de forskellige meridianer anvender vi forskellige metoder, hvoraf nogle er ret så enkle og dog særdeles virkningsfulde.
I forhold til jetlag er nedenstående metode utroligt effektiv og hurtigt virkende.
Den er ligeledes nem at håndtere - også for dem, der ellers ikke kender til kinesiologien eller til kroppens energibaner.
Filosofien er, at man med fokus på den aktuelle tid, man befinder sig i (altså ikke kroppens indre ur, men den faktiske tid på klokken), optimerer den tilhørende meridians energi ved at massere bestemte dertil hørende punkter.
Endvidere optimerer man de to hovedmeridianer, Central- og Guvernørmeridianen, som styrer og fordeler energien til de andre meridianer og ikke som sådan indgår i uret. Disse to meridianer er overordnede og skal derfor altid indgå i afbalanceringen.
Denne afbalancering gentages nogle gange med et par timers mellemrum efter behov. Hold gerne øje med klokken og sørg for at massere punkter fra forskellige tidsintervaller. Det kunne være fx 'blæremeridianen' og et par timer senere den efterfølgende 'nyremeridian'. På denne måde hjælpes kroppen til hurtigt at finde sin nye rytme.